Please use this identifier to cite or link to this item: https://observatorio.fm.usp.br/handle/OPI/12790
Title: Characterization of cattle raising in Paraiba State, Northeastern Brazil
Authors: CLEMENTINO, Inacio JosePIMENTA, Carla Lauise Rodrigues MenezesFERNANDES, Leise GomesBEZERRA, Camila de SouzaALVES, Clebert JoseDIAS, Ricardo AugustoAMAKU, MarcosFERREIRA, FernandoTELLES, Evelise OliveiraGONCALVES, Vitor Salvador PicaoFERREIRA NETO, Jose SoaresAZEVEDO, Sergio Santos de
Citation: SEMINA-CIENCIAS AGRARIAS, v.36, n.1, p.557-569, 2015
Abstract: The aim of this work was to characterize the cattle raising in Paraiba State, Northeastern Brazil. The State was divided into three cattle production regions according to its mesoregions: production region 1 (Sertao mesoregion), production region 2 (Borborema mesoregion) and production region 3 (Agreste and Zona da Mata mesoregions). Overall, 689 rural properties from the three production regions were randomly selected. The variables used in the characterization were production system, farming system, type of milking, use of artificial insemination, milk cooling, number of lactating cows, daily milk production, herd size and number of bovine females > 24 months of age. It was found that most farms in Paraiba State are family or subsistence farms, predominantly mixed production, semi-intensive farming, with utilization of hand milking and natural mating, without use of milk cooling, low number of lactating cows and daily milk production. It were found differences and similarities among production regions so that it is suggested that such aspects must be taking into account in livestock development public policy planning, as well as in the implementation of disease control strategies.

Objetivou-se caracterizar a pecuária bovina no Estado da Paraíba, Nordeste do Brasil. O Estado da Paraíba foi dividido em três circuitos produtores de bovinos, levando-se em consideração as suas mesorregiões: circuito produtor 1 (mesorregião do Sertão), circuito produtor 2 (mesorregião da Borborema) e circuito produtor 3 (mesorregiões do Agreste e Zona da Mata). No total, foram selecionadas aleatoriamente 689 propriedades rurais distribuídas nos três circuitos produtores. As variáveis utilizadas na caracterização foram tipo de exploração, tipo de criação, tipo de ordenha, uso de inseminação artificial, resfriamento do leite, número de vacas em lactação, produção diária de leite, tamanho do rebanho e número de fêmeas bovinas com idade > 24 meses em relação ao total de bovinos. Pelos resultados obtidos constatou-se que a maioria das explorações pecuárias paraibanas é familiar ou de subsistência, com predominância de exploração mista, criação semi-confinada, com utilização de ordenha manual e monta natural, sem emprego de resfriamento do leite produzido, com baixo número de vacas em lactação e baixa produtividade diária de leite. Foram encontradas diferenças e semelhanças entre os circuitos produtores, de maneira que se sugere que tais aspectos sejam levados em consideração quando do planejamento de políticas de desenvolvimento pecuário, bem como na implementação de ações de controle de doenças.
Appears in Collections:

Artigos e Materiais de Revistas Científicas - FM/MPT
Departamento de Patologia - FM/MPT

Artigos e Materiais de Revistas Científicas - LIM/01
LIM/01 - Laboratório de Informática Médica

Artigos e Materiais de Revistas Científicas - ODS/02
ODS/02 - Fome zero e agricultura sustentável


Files in This Item:
File Description SizeFormat 
art_CLEMENTINO_Characterization_of_cattle_raising_in_Paraiba_State_Northeastern_2015.PDFpublishedVersion (Portuguese)968.76 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.