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Title: Dietary patterns of Brazilian adolescents: results of the Brazilian National School-Based Health Survey (PeNSE)
Authors: TAVARES, Leticia FerreiraCASTRO, Ines Rugani Ribeiro deLEVY, Renata BertazziCARDOSO, Leticia de OliveiraCLARO, Rafael Moreira
Citation: CADERNOS DE SAUDE PUBLICA, v.30, n.12, p.2679-2690, 2014
Abstract: The objectives of this study were to identify dietary patterns in Brazilian adolescents, describe their distributions in Brazil's State capitals and Federal District, and analyze the correlations with the Municipal Human Development Index (HDI-M). The study analyzed a sample of 60,954 ninth-graders from public and private schools who participated in the National School-Based Health Survey (PeNSE) in 2009. Cluster analysis was used to characterize dietary patterns. Three patterns were identified: healthy (27.7%), unhealthy (34.6%), and mixed (37.7%). Adolescents in the country's Southeast, South, and Central West regions showed a higher proportion of the healthy eating pattern. HDI-M showed a positive correlation with the healthy pattern and a negative correlation with the mixed pattern. The identification of different dietary patterns within and between regions and according to HDI-M highlights the need for better knowledge of each local context in terms of both the magnitude of events and the examination of determinants within these different realities.

Os objetivos deste trabalho foram identificar os padrões alimentares de adolescentes brasileiros, descrever suas distribuições nas capitais brasileiras e no Distrito Federal e analisar sua associação com o Índice de Desenvolvimento Humano Municipal (IDH-M). Foram estudados 60.954 alunos, de escolas públicas e privadas, que cursavam o último ano do Ensino Fundamental e participaram da Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE) conduzida em 2009. Para caracterização do padrão alimentar foi utilizada análise de cluster. Foram identificados três padrões: saudável (27,7%), não saudável (34,6%) e misto (37,7%). Observou-se maior proporção do padrão saudável entre adolescentes nas capitais das regiões Sudeste, Sul e Centro-oeste. O IDH-M apresentou correlação positiva com o padrão saudável e negativa com o padrão misto. A identificação de padrões alimentares diferenciados intra e entre regiões e segundo IDH-M aponta a necessidade de se conhecer melhor cada contexto local, seja no tocante à magnitude dos eventos, seja no exame dos determinantes dessas diferentes realidades.
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Artigos e Materiais de Revistas Científicas - LIM/39
LIM/39 - Laboratório de Processamento de Dados Biomédicos


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