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Title: Feeding and nutritional profiles of children at 12 months of age living in the western region of the city of Sao Paulo: The Procriar Project
Authors: SALDIVA, Silvia Regina Dias MediciBONINI, Patricia GamaVENANCIO, Sonia IsoyamaFRANCISCO, Rossana Pulcineli VieiraVIEIRA, Sandra Elisabete
Citation: REVISTA DE NUTRICAO-BRAZILIAN JOURNAL OF NUTRITION, v.30, n.6, p.691-701, 2017
Abstract: Objective To analyze the feeding profiles, nutritional statuses and influences of maternal characteristics on food consumption of infants at the end of the first year of life. Methods This is a cross-sectional study nested within a cohort of pregnant women that evaluated children with a mean age of 12.1 months. The weights and lengths were measured, and the body mass index was calculated. Food consumption was obtained through 24-hour recall and was assessed qualitatively. The outcomes studied dichotomously (yes/no) were overweight (body mass index >=+2 Z-scores), consumption of foods considered unhealthy (i.e., sugar, petit suisse cheese, sandwich crackers, and soft drinks), consumption of fruits, legumes and vegetables and a minimum acceptable diet composed of minimum dietary diversity and minimum meal frequency. Logistic regression models were constructed to evaluate the association between maternal variables and the outcomes studied. Results A total of 254 infants were evaluated, of whom 10.7% were overweight. The majority of the infants did not receive a minimum acceptable diet (58.7%), 28.0% consumed petit suisse cheese and 42.0% received added sugar in their preparations. Mothers less than 20 years old or with more schooling were more likely to offer unhealthy foods to their children (p=0.03). Fruits, legumes and vegetables (consumption was higher among children of mothers over 20 years old (p=0.04). Conclusion The study revealed a high prevalence of overweight and an inadequacy of food consumption among children. The finding that adolescent mothers and/or mothers with more schooling tend to offer inadequate food to children may favor the definition of specific educational strategies.

Objetivo: Analisar o perfil alimentar, o estado nutricional e a influência das características maternas sobre o consumo alimentar de lactentes ao final do primeiro ano de vida. Métodos: Trata-se de um estudo transversal aninhado a uma coorte de gestantes que avaliou crianças com idade média de 12,1 meses. Foram aferidos o peso e comprimento e calculado o índice de massa corporal. O consumo alimentar foi obtido através de recordatório de 24 horas, avaliado de forma qualitativa. Os desfechos estudados dicotomicamente (sim/não) foram: sobrepeso (índice de massa corporal ≥+2 score-Z), consumo de alimentos considerados não saudáveis (açúcar, queijo petit suisse, bolacha recheada, refrigerantes entre outros), consumo de frutas, legumes e verduras e dieta mínima aceitável composta pela diversidade mínima da dieta e frequência mínima de refeições. Foram construídos modelos de regressão logística para avaliar a associação entre variáveis maternas e os desfechos estudados. Resultados: Foram avaliados 254 lactentes sendo 10,7% classificados com excesso de peso. A maioria não recebeu dieta mínima aceitável (58,7%), 28,0% consumiram queijo petit suisse e 42,0% receberam açúcar adicionado às preparações. Mães com menos de 20 anos ou com maior escolaridade tiveram maior chance de oferecer ali-mentos não saudáveis aos filhos (p=0,03). O consumo de frutas, legumes e verduras foi maior entre os filhos de mães acima de 20 anos (p=0,04). Conclusão: O estudo revelou alta prevalência de sobrepeso e inadequação do consumo alimentar entre as crianças. A identificação de que mães adolescentes e/ou com maior escolaridade tendem a oferecer alimentação inadequada às crianças pode favorecer a definição de estratégias educativas específicas.
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