Please use this identifier to cite or link to this item: https://observatorio.fm.usp.br/handle/OPI/557
Title: Diet and nutritional aspects in systemic lupus erythematosus
Authors: KLACK, KarinBONFA, EloisaBORBA NETO, Eduardo Ferreira
Citation: REVISTA BRASILEIRA DE REUMATOLOGIA, v.52, n.3, p.384-408, 2012
Abstract: The authors reviewed the influence of nutritional factors on systemic lupus erythematosus (SLE) and discussed an alternative treatment option. The autoimmunity and inflammatory process of SLE are related to the presence of dyslipidemia, obesity, systemic arterial hypertension, and metabolic syndrome, which should be properly considered to decrease cardiovascular risk. A diet with moderate protein and energy content, but rich in vitamins, minerals (especially antioxidants), and mono/polyunsaturated fatty acids can promote a beneficial protective effect against tissue damage and suppression of inflammatory activity, in addition to helping the treatment of those comorbidities. Diet therapy is a promising approach and some recommendations may offer a better quality of life to patients with SLE.

Os autores revisaram a influência dos fatores nutricionais sobre o lúpus eritematoso sistêmico (LES) e abordaram uma alternativa complementar em seu tratamento. A autoimunidade e o processo inflamatório do LES estão relacionados à presença de dislipidemias, obesidade, hipertensão arterial sistêmica e síndrome metabólica, que devem ser adequadamente consideradas para diminuir o risco cardiovascular. Uma alimentação com moderado teor energético e proteico, mas rica em vitaminas, minerais (principalmente os antioxidantes) e ácidos graxos mono/poli-insaturados, pode promover ação benéfica protetora contra danos tissulares e supressão da atividade inflamatória, além de auxiliar no tratamento dessas comorbidades. A dietoterapia é uma abordagem promissora, e algumas recomendações podem oferecer melhor qualidade de vida aos pacientes com LES.
Appears in Collections:

Artigos e Materiais de Revistas Científicas - FM/MCM
Departamento de Clínica Médica - FM/MCM

Artigos e Materiais de Revistas Científicas - HC/ICHC
Instituto Central - HC/ICHC

Artigos e Materiais de Revistas Científicas - LIM/17
LIM/17 - Laboratório de Investigação em Reumatologia


Files in This Item:
File Description SizeFormat 
art_KLACK_Diet_and_nutritional_aspects_in_systemic_lupus_erythematosus_2012_eng.PDFpublishedVersion (English)704.04 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
art_KLACK_Diet_and_nutritional_aspects_in_systemic_lupus_erythematosus_2012_por.PDFpublishedVersion (Portuguese)698.6 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.