Availability and consumption of ultra-processed foods in schools in the municipality of Sao Paulo, Brazil: results of the SP-Proso

dc.contributorSistema FMUSP-HC: Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo (FMUSP) e Hospital das Clínicas da FMUSP
dc.contributor.authorLEITE, Maria Alvim
dc.contributor.authorAZEREDO, Catarina Machado
dc.contributor.authorPERES, Maria Fernanda Tourinho
dc.contributor.authorESCUDER, Maria Mercedes Loureiro
dc.contributor.authorLEVY, Renata Bertazzi
dc.date.accessioned2022-04-19T13:03:13Z
dc.date.available2022-04-19T13:03:13Z
dc.date.issued2021
dc.description.abstractUltra-processed foods are markers of unhealthy eating patterns, and their consumption is high among adolescents. Characteristics of the school eating environment associate with student eating practices. This study aims to investigate the association between the presence of school canteens and the availability of ultra-processed foods in school canteens with the consumption of these foods, inside the school, among adolescents of the 9th grade (14 years) of the public and private schools of the city of Sao Paulo, Brazil. We conducted a cross-sectional study with SP-Proso data, in a sample of 2,680 adolescents. We elaborated multilevel linear regression models to evaluate associations between the exposures: presence of school canteens and availability of ultra-processed foods with outcomes of consumption frequency of ultra-processed foods in the school. We found an association between the presence of school canteens and the higher frequency of consumption of sausages (0.46; 95%CI: 0.24; 0.68), package snacks (0.50 95%CI: 0.19; 0.80), goodies (0.82; 95%CI: (155; L09), and sugary drinks (a 34; 95%Cl: (106; 0.62), as well as a score of consumption frequency of ultra-processed foods (2.37: 95%CI: 1.25; 3.48). The availability of package snacks, goodies, and sugary drinks in school canteens increased the frequency of consumption of these foods. We observed a dose-response effect between the diversity of ultra-processed foods in canteens and the frequency of consumption of these foods. A school food environment with greater availability of ultra-processed products is associated with their higher consumption in school, indicating the need to regulate the sale of food within these institutions.eng
dc.description.abstractAlimentos ultraprocessados são marcadores de padrões alimentares não saudáveis e seu consumo é elevado entre os adolescentes. Características do ambiente alimentar escolar se associam a práticas alimentares de estudantes. O objetivo do estudo foi investigar a associação entre a presença de cantinas e a disponibilidade de alimentos ultraprocessados nas cantinas com o consumo destes alimentos, dentro da escola, entre adolescentes do 9º ano do Ensino Fundamental das redes pública e particular do Município de São Paulo, Brasil. Foi realizado um estudo transversal com dados do SP-Proso, em amostra de 2.680 adolescentes. Foram feitos modelos de regressão linear multinível para avaliar as associações entre as exposições presença de cantinas nas escolas e disponibilidade de alimentos ultraprocessados com desfechos de frequência de consumo de ultraprocessados na escola. A presença de cantinas esteve associada à maior frequência de consumo de embutidos (0,46; IC95%: 0,24; 0,68), salgadinhos de pacote (0,50; IC95%: 0,19; 0,80), guloseimas (0,82; IC95%: 0,55; 1,09) e bebidas açucaradas (0,34; IC95%: 0,06; 0,62), bem como um escore de frequência de consumo de ultraprocessados (2,37; IC95%: 1,25; 3,48). A disponibilidade de salgadinhos de pacote, guloseimas e bebidas açucaradas nas cantinas aumentou a frequência de consumo desses alimentos. Foi observado um efeito dose/resposta entre a diversidade de ultraprocessados nas cantinas e a frequência de consumo destes alimentos. Um ambiente alimentar escolar com maior disponibilidade de ultraprocessados está associado ao maior consumo dos mesmos na escola, o que aponta para a necessidade de regulamentar o comércio de alimentos dentro destas instituições.
dc.description.abstractLos alimentos ultraprocesados son marcadores de patrones alimentarios no saludables y su consumo es elevado entre los adolescentes. Características del entorno alimentario escolar se asocian a prácticas alimentarias de estudiantes. El objetivo del estudio fue investigar la asociación entre la presencia de cantinas, y la disponibilidad de alimentos ultraprocesados en las mismas, con el consumo de estos alimentos dentro de la escuela, entre adolescentes del 9º año de la enseñanza fundamental de las redes pública y privada del Municipio de São Paulo, Brasil. Se realizó un estudio transversal con datos del SP-Proso, en una muestra de 2.680 adolescentes. Se realizaron modelos de regresión lineal multinivel para evaluar las asociaciones entre las exposiciones presencia de cantinas en las escuelas y disponibilidad de alimentos ultraprocesados con resultados de frecuencia de consumo de ultraprocesados en la escuela. La presencia de cantinas estuvo asociada a una mayor frecuencia de consumo de embutidos (0,46; IC95%: 0,24; 0,68), aperitivos de bolsa (0,50; IC95%: 0,19; 0,80), golosinas (0,82; IC95%: 0,55; 1,09) y bebidas azucaradas (0,34; IC95%: 0,06; 0,62), así como un marcador de frecuencia de consumo de ultraprocesados (2,37; IC95%: 1,25; 3,48). La disponibilidad de aperitivos de bolsa, golosinas y bebidas azucaradas en las cantinas aumentó la frecuencia de consumo de esos alimentos. Se observó un efecto dosis/respuesta entre la diversidad de ultraprocesados en las cantinas y la frecuencia de consumo de estos alimentos. Un ambiente alimentario escolar con mayor disponibilidad de ultraprocesados está asociado a un mayor consumo de los mismos en la escuela, lo que apunta a la necesidad de regular el comercio de alimentos dentro de estas instituciones.
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dc.identifier.citationCADERNOS DE SAUDE PUBLICA, v.37, suppl.1, article ID e00162920, 14p, 2021
dc.identifier.doi10.1590/0102-311X00162920
dc.identifier.eissn1678-4464
dc.identifier.issn0102-311X
dc.identifier.urihttps://observatorio.fm.usp.br/handle/OPI/46040
dc.language.isopor
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dc.publisherCADERNOS SAUDE PUBLICAeng
dc.relation.ispartofCadernos de Saude Publica
dc.rightsopenAccesseng
dc.rights.holderCopyright CADERNOS SAUDE PUBLICAeng
dc.subjectSchool Feedingeng
dc.subjectAdolescenteng
dc.subjectMultilevel Analysiseng
dc.subjectAlimentação Escolar
dc.subjectAdolescente
dc.subjectAnálise Multinível
dc.subjectAlimentación Escolar
dc.subjectAdolescente
dc.subjectAnálisis Multinivel
dc.subject.othersweetened beverage consumptioneng
dc.subject.otherhealth-surveyeng
dc.subject.otheradolescentseng
dc.subject.otherbehaviorseng
dc.subject.otherstudentseng
dc.subject.wosPublic, Environmental & Occupational Healtheng
dc.titleAvailability and consumption of ultra-processed foods in schools in the municipality of Sao Paulo, Brazil: results of the SP-Prosoeng
dc.title.alternativeDisponibilidade e consumo de ultraprocessados em escolas do Município de São Paulo, Brasil: resultados do SP-Proso
dc.title.alternativeDisponibilidad y consumo de ultraprocesados en escuelas del Municipio de São Paulo, Brasil: resultados del SP-Proso
dc.typearticleeng
dc.type.categoryoriginal articleeng
dc.type.versionpublishedVersioneng
dspace.entity.typePublication
hcfmusp.author.externalAZEREDO, Catarina Machado:Univ Fed Uberlandia, Uberlandia, MG, Brazil
hcfmusp.author.externalESCUDER, Maria Mercedes Loureiro:Secretaria Estado Saude Sao Paulo, Sao Paulo, Brazil
hcfmusp.citation.scopus5
hcfmusp.contributor.author-fmusphcMARIA ALVIM LEITE
hcfmusp.contributor.author-fmusphcMARIA FERNANDA TOURINHO PERES
hcfmusp.contributor.author-fmusphcRENATA BERTAZZI LEVY
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hcfmusp.description.volume37
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hcfmusp.origem.scieloSCIELO:S0102-311X2021001305007
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