WHAT ARE THE MOST IMPORTANT FACTORS REGARDING ACCEPTANCE TO THE COLONOSCOPY?: Study of related tolerance parameters

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article
Data de publicação
2013
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Editora
Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas de Gastroenterologia - IBEPEGE
Citação
ARQUIVOS DE GASTROENTEROLOGIA, v.50, n.1, p.23-30, 2013
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Fascículo
Resumo
Context Colonoscopy plays an indubitable role in the setting of clinical practice, however, it is an invasive exam; complex, lengthy, embarrassing, not devoid of risks and discomfort that yields fear and anxiety in the majority of patients. In a new era of rising competition between health institutions, where the quality of health care and client satisfaction are praised, studies regarding tolerance-related colonoscopy issues yield great potential to be explored. In the present study, tolerance is defined as willingness to repeat the exam. Objectives Evaluate information associated to bowel preparation, the exam itself and post-examination period that might interfere with the tolerance to the colonoscopy. Methods Analysis of the tolerance to the colonoscopy at three stages (pre, post, and during) through a checklist: patient's questionnaire and a medical assessment form were used. Results In this present study, 91.2% of 373 patients exhibited positive tolerance to the colonoscopy. Aspects related to a negative level of tolerance were patient gender (12.9% of women versus 3.2% of men would not repeat the exam), age extremes (less than 20 years and greater than 80 years of age), and abdominal pain, both during the bowel preparation and after the procedure. Conclusions Gender, age, patient cooperation and abdominal pain were the decisive components regarding tolerance to the colonoscopy. Notably, in two phases of the exam, the abdominal pain was the most important feature associated to a lessened tolerance.
Contexto É inquestionável o papel da colonoscopia na prática clínica, entretanto, trata-se de exame invasivo, complexo, demorado, impudico, não isento de riscos e desconforto, que gera receio e ansiedade à maioria dos pacientes. Em uma nova época de elevada competição entre instituições de saúde, na qual se valoriza a qualidade dos serviços prestados e satisfação dos clientes, estudos sobre fatores relacionados a tolerância à colonoscopia oferecem grande potencial a ser explorado. No presente estudo considerou-se tolerância a disposição de repetir o exame. Objetivo Analisar informações relacionados ao preparo, exame e pós exame que interferem na tolerância à colonoscopia. Métodos Análise da tolerância à colonoscopia em três momentos da colonoscopia (pré, pós e durante) através de check list: “formulário do paciente” e “ficha de avaliação médica”. Resultados No presente estudo 91.2% de 373 pacientes apresentaram tolerância positiva à colonoscopia. Os fatores relacionados à tolerância negativa foram o sexo feminino (12.9% mulheres and 3.2% dos homens não repetiriam o exame), extremos de idade (<20 anos e >80 anos) e dor abdominal durante o preparo intestinal e após o procedimento. Conclusões Gênero, idade, cooperação do paciente e dor abdominal foram fatores determinantes da tolerância à colonoscopia. Significativa em duas fases do exame, a dor abdominal foi o fator mais importante relacionado à redução da tolerância.
Palavras-chave
Colonoscopy, Patient satisfaction, Abdominal pain, Colonoscopia, Satisfação do paciente, Dor abdominal
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