Obese patients lose weight independently of nutritional follow-up after bariatric surgery

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Data de publicação
2015
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Associação Médica Brasileira
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REVISTA DA ASSOCIACAO MEDICA BRASILEIRA, v.61, n.2, p.139-143, 2015
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Resumo
Summary Objective: to examine the association between preoperative body weight, adherence to postsurgical nutritional follow-up, length of postoperative period, and weight loss during the first 18 months among adults who have undergone bariatric surgery. Methods: a retrospective cohort study was conducted on 241 consecutive patients who underwent open Roux-en-Y gastric bypass (RYGBP) from January 2006 to December 2008, in a teaching hospital in São Paulo (Brazil). Data were collected through hospital records review and the variables analyzed included sex, age, immediate preoperative weight, adherence to postsurgical nutritional visits and length of postoperative period. Proportional body weight reductions during the 18-month follow-up period were examined using generalized estimating equations. Results: 81% (n=195) of participants were female, with overall mean age of 44.4 ± 11.6 years, mean preoperative weight of 123.1± 21.2 kg and mean preoperative body mass index of 47.2± 6.2 kg/m2. The overall adherence to postoperative follow- up schedule was 51% (95%CI: 44.5-57.5%). Preoperative body weight and adherence were not associated with proportional weight reduction (Wald’s test p > 0.18). Weight loss leveled off at the end of the 18-month follow-up period for both compliant and non-compliant patients (Wald’s test p = 0.00). Conclusions: our study showed that weight loss occurred steadily over the first 18 months after RYGBP, leveling off at around 40% weight reduction. It was associated with neither presurgical weight, nor nutritional follow-up and it may be primarily dependent on the surgical body alterations themselves. This finding may have implications for intervention strategies aimed at motivating patients to comply with early postsurgical and life-long follow-up.
Resumo Objetivo: examinar a perda de peso nos primeiros 18 meses em pacientes submetidos à cirurgia bariátrica. Métodos: um estudo de coorte retrospectiva foi realizado com 241 adultos submetidos à gastroplastia, entre janeiro/2006 e dezembro/2008, em um centro em São Paulo (Brasil). Foi feita a revisão dos prontuários e as variáveis analisadas foram sexo, idade, peso pré-cirúrgico imediato, adesão ao seguimento nutricional pós-operatório e duração do período pós-operatório. A proporção do peso inicial perdido durante os 18 primeiros meses pós-cirurgia foi analisada pela técnica de equações generalizadas de estimação. Resultados: 81% (n=195) eram mulheres; média de idade 44,4 ± 11,6 anos; média de peso pré-operatório 123,1± 21,2 kg; média do índice de massa corporal 47.2± 6.2 kg/m2. A prevalência de adesão ao seguimento nutricional pós-cirúrgico foi de 51% (IC95% = 44,5-57,5%). Peso pré-cirúrgico e adesão não se mostraram significativamente associados à redução da proporção do peso inicial (Teste de Wald p>0,18). A perda de peso tendeu a diminuir no final do período de 18 meses pós-cirúrgico nos grupos de pacientes aderentes e não aderentes (Teste de Wald p=0,00). Conclusão: nosso estudo mostrou que a perda de peso durante os primeiros 18 meses após a cirurgia chega a 40% do peso. O emagrecimento não foi associado ao peso pré-operatório, nem à adesão ao seguimento nutricional pós-cirúrgico e pode depender, principalmente, das alterações promovidas pelo procedimento cirúrgico em si. Esse achado poderá levar à proposição de intervenções para motivar os pacientes ao seguimento pós-operatório.
Palavras-chave
morbid obesity, bariatric surgery, weight loss, lost to follow-up, Brazil, obesidade mórbida, cirurgia bariátrica, perda de peso, seguimentos, Brasil
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